Surf 'n Turf, de BBQ Amuse

Surf 'n Turf, de BBQ Amuse

Een BBQ amuse? Een klein hapje om je BBQ mee te beginnen, de smaakpapillen wakker schudden. Een amuse is een extraatje, een welkome verrassing voor je gasten. Impress Your Friends! Dat doen we met Surf ‘n Turf met limoenmayonaise op de barbecue!

Surf ‘n Turf is vooral in de VS een bekende combinatie van vlees en schaaldieren. Klassiek wordt het gemaakt met kreeft en tournedos, maar dat kan ook anders vinden wij. Wij maken Surf 'n Turf met gehakt, garnalen en een heerlijke limoenmayonaise. Hoe lekker is dat!


Surf 'n Turf, de BBQ amuse:
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: circa 25 minuten KLAUWE 

Ingrediënten Surf 'n Turf met limoenmayonaise:
250 Gram rundergehakt
12 Gepelde garnalen
50 Gram brood
1 Theelepel cayennepeper
1/2 Bosje verse koriander
1 Rauw ei
Olijfolie (gewone vierge olijfolie, geen extra vierge)
Zeezout
Peper
Frisse mayonaise
1 Halve jalapeno peper
1 Half limoentje (de "groene citroen")
1 Theelepel (verse) gesneden peterselie


Voorbereidingen:

Het is zaak dat je rundergehakt, bij voorkeur van de (keur)slager, gebruikt. Rundergehakt is smakelijker en gezonder dan andere soorten gehakt. Laat het gehakt op kamertemperatuur komen alvorens je voorbereiden en gaat grillen. 

Koop bij de vishandel of de betere viswinkel gepelde, ongekookte, ingevroren grijze Noodzeegarnalen. Leg de garnalen in de koelkast om langzaam te laten ontdooien. De garnalen moeten niet helemaal in smeltwater komen te liggen dus giet smeltwater tussendoor waar nodig even af. Een uur voordat je gaat grillen haal je de ontdooide gepelde garnalen uit de koeling en laat je de garnalen afgedekt op kamertemperatuur komen.

Denk er ook aan dat je de satéhprikkertjes die je straks gaat gebruiken eerst een uur in het water legt. Het is niet de bedoeling dat je houten spiesjes ook verbranden.


Wat doe je met je KLAUWE?:

Zet je KLAUWE aan en uiteindelijk moet de temperatuur naar ongeveer 175 graden Celsius. 

Bij dit gerecht gaan we direct EN indirect grillen dus houdt daar nu vast rekening mee met waar je de kolen neerlegt. Leg de kolen bijvoorbeeld aan 1 kant in je vuurkorf. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de kolen later als ze branden met een pook naar 1 kant te schuiven.

Bij het aansteken van je KLAUWE wil je eerst meer zuurstof en daarom zet je de luchtsleuf/luik aan voor- en achterzijde bij het aansteken helemaal open. (Na het aansteken van het vuur gaat de luchtsleuf achter helemaal dicht.) De luchtsleuf voor staat zoals gezegd open bij het aansteken en daarna is het de plek waar je de temperatuur van je KLAUWE kunt "finetunen". 

Indien het vuur een warmte/temperatuurboost nodig zou hebben dan kun je de luchtsleuf aan de achterzijde er weer even bij open zetten. Luchtrooster in de deksel (half) open. (Uiteraard is e.e.a. afhankelijk hoe temperatuur zich "gedraagt". Meer lucht is meer vuur, is hogere temperatuur en andersom; dat is kwestie van spelen met de zuurstof. Als het vuur brandt doe je dat met de luchtsleuf voor.)

De deksel zit niet op de KLAUWE. Laat het vuur maar even zijn werk doen.


Verder met je ingrediënten:

Maak in een keukenmachine (of met een staafmixer) in een grote bak / schaal een mengsel van 50 gram brood (zonder de korstjes), een theelepel cayennepeper, een snufje peper en een snufje zout, het ei en een beetje verse koriander een mooi mengsel. Het moet 1 glad geheel worden. 

Wanneer het een mooi glad geheel is meng je het gehakt door het mengsel dat je net in een bak gemaakt hebt. Ook hier geldt dat je goed moet kneden en roeren. 

Vervolgens rol / maak je ongeveer 12 kleine gehaktballetjes. Deze leg je op een schaal en leg je even apart.

De garnalen hoef je in deze combinatie maar weinig aan te doen. Je zou ervoor kunnen kiezen om de garnalen een heel klein beetje in te smeren met kruidenolie, maar dat is smaak en een keuze.

De limoenmayonaise is als laatste aan de beurt en is nog even iets dat je nu alvast kunt maken. Pak daarvoor een schaaltje en doe daar een paar flinke eetlepels frisse mayonaise in. Voeg een halve (klein) gesneden jalapeno peper toe en meng / roer het geheel goed.
Vervolgens pak je het (onder de kraan gewassen) limoentje, snijd deze doormidden en knijp één helft uit boven het schaaltje met mayonaise. (De andere helft van je limoen gaat in je Corona-biertje, toch?!)

Als laatste doe nog wat (verse gesneden) peterselie door de mayonaise en roer het geheel nog even goed door. Zet de mayonaise weg en zet de schaal desnoods even in de koeling. 


Terug naar je KLAUWE:

Wanneer de hitte goed in je kolen zit en de hoogste vlammen weg zijn verplaats je de vuurkorf met de tilhaak (en barbecuehandschoenen) naar het derde niveau (van bovenaf geteld). We gaan zoals gezegd direct EN indirect grillen. Het is daarom zaak dat de kolen op 1 helft / kant van de vuurkorf liggen. 

Het grillrooster zet je vervolgens op niveau 2 (van bovenaf geteld). (We grillen dus zonder waterring en zonder waterbak.)

Doe de deksel op je KLAUWE en kijk wat de temperatuur doet.

De luchtsleuven voor en achter staan nog steeds (enigszins) open. Kijk waar de temperatuur naartoe oploopt. Het doel is ongeveer 175 graden Celsius. Wanneer de temperatuur voorbij genoemde 175 graden Celcius gaat moet je even aan de gang met de luchtsleuven. Doe de luchtsleuf aan de achterkant helemaal dicht. Kijk wat er gebeurt met de temperatuur. Loopt die nog steeds op? Doe dan de luchtsleuf aan de voorkant ook een beetje verder dicht. Uiteindelijk kun je met de luchtsleuf aan de voorkant de temperatuur "finetunen". Wordt de temperatuur te laag? Doe de luchtsleuf aan de voorkant verder open (en eventueel aan de achterzijde ook). Wordt de temperatuur te hoog? Doe de luchtsleuf dan weer iets dicht. 

Neem hiervoor even de tijd. De temperatuur moet zich even stabiliseren. Doe dat, wanneer dat kan, uiteraard met een passend drankje in de hand.


En dan?:

Op het moment dat de temperatuur stabiel is, pak je een (gietijzeren) pan en daarmee ga je bakken op je KLAUWE. Het bakken op een pannetje doe je wel boven het vuur (direct grillen). Vet de (gietijzeren) pan in door wat olijfolie in de pan te doen (gewone vierge olijfolie, geen extra vierge). Laat de olie enigzins op temperatuur komen en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Let erop dat je regelmatig draait.

Wanneer de balletjes nagenoeg gaar zijn haal je van het vuur. (Nagenoeg gaar, omdat ze zometeen nog even terug op je KLAUWE gaan.)

Neem een leuke satéprikker (het oog wil ook wat) om de garnaal en het gehaktballetje aan het stokje te rijden. Het gehaktballetje onder en de garnaal boven. 

Wanneer je 12 satéhprikkers "gevuld" hebt gaan ze op je KLAUWE. Dit keer ga je indirect grillen. Leg deze 12 stuks dus op dat gedeelte waar géén kolen onder liggen. Sluit de deksel van je KLAUWE en wacht circa 15 minuten.

Of het gaar is kun je zien aan de garnalen. De garnalen zijn rauw grijs van kleur en deze kleur zal veranderen naar roze. Zijn de garnalen roze van kleur dan is je Surf 'n Turf klaar.

Surf 'n Turf, de BBQ amuse


De finishing touch:

Je haalt je "Surf 'n Turf prikkertjes" van je KLAUWE en serveert deze in combinatie met je limoenmayonaise. Samen met een ijskoud biertje, een koude prosecco of een lekkere koele witte wijn is het een amuse waarmee je echt de blits maakt. Dit hadden je vrienden niet achter je gezocht!



Bon appétit en vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends!





Lijkt deze Surf 'n Turf met limoenmayonaise je lekker? Dan is dit recept wellicht ook iets voor jou!

Recept Bruschetta met tomaten en basilicum

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »