Pulled Pork

Pulled Pork

Pulled Pork, uitvoerig besproken op menig barbecuefora en prijkend op veel restaurantmenu's. Na een uur of zes langzaam garen wordt het vlees met twee vorken losgetrokken. Is de draadjesbig de consternatie waard? Ja. Al was het alleen maar omdat je er zo lang op moest wachten EN omdat Pulled Pork op de KLAUWE waanzinnig goed kan! Begin alleen wel op tijd! Impress Your Friends!


Ingrediënten:

2,5 kg varkensschouder
6 broodjes

Voor de marinade:
3 tenen knoflook
stuk verse gember van 3 centimeter
250 appelcider
60 ml appelazijn
1 tl (theelepel!) tabasco
2 el (eetlepel) worcestershiresaus
3 el Japanse sojasaus
1 tl geraspte nootmuskaat

Voor de rub
(waarmee je het vlees insmeert):
2 el cayennepoeder
2 el paprikapoeder
2 el bruine suiker
2 el fijn zeezout

Koolsla:
1/2 rode kool
1 winterwortel
2 rode pepertjes
2 tl suiker
2 tl zout
30 ml rodewijnazijn
2 el Kummelzaadjes

Koriandermayo:
2 dooiers van verse eieren
50 ml limoensap
zout en peper
500 ml zonnebloemolie
bosje koriander


Bereiding van Pulled pork:

Marinade:
Rasp de knoflook en de gember met een fijne rasp tot een pulp. Meng met de overige ingrediënten tot een marinade en injecteer hier de varkensschouder mee. Hoewel dit omslachtig lijkt, is het feitelijk zo gebeurd en het komt de smaak beslist ten goede. Heb je even geen marinadespuit bij de hand, dan kun je het ook achterwege laten.

Rub:
Meng de alle genoemde onderdelen van de rub (2 el cayennepoeder etc.) en smeer hier de buitenkant van het vlees mee in.

Nadat je het vlees nu hebt gemarineerd en hebt ingesmeerd met rub laat je de natuur zijn werk doen en laat je het vlees een nacht marineren in de koelkast. Let op, er zal beslist marinade uit de schouder lopen na injectie. Dit is geen probleem en geeft een smakelijk geheel.


Wat doe ik verder met de KLAUWE?:

Uiteindelijk wil je een constante temperatuur bereiken van ca. 75 tot 100 graden (dit luistert niet direct exact, dus geen paniek als dit niet direct lukt). Vul de vuurkorf goed met kolen/briketten (je kunt dan echt wel 6 uur stoken zonder bij te vullen aangezien we op lage temperatuur garen) en steek deze aan. Zodra deze, na ca. 10-15 min een mooi rode gloed leveren, gaat de vuurkorf met de tilhaak naar niveau 1 (helemaal onderin in de KLAUWE, maar nog wel op de steunen van het MLC System).

Vergeet vervolgens niet het waterreservoir te vullen met heet water, (of witte witte wijn of iets anders vloeibaars dat je lekker lijkt. Water met een flinke scheut whisky of rum kan bijvoorbeeld ook), en voeg een paar schijven citroen toe. Je hebt vast nog wat verse rozemarijn en tijm over. Leg deze ook in het waterreservoir.

Voordat jouw gemarineerde vlees op de KLAUWE gaat moet je de waterring met waterreservoir nog even in je KLAUWE laten zakken. Gebruik daarvoor de KLAUWE tilhaak en gebruik beschermende handschoen(en) of ovenwant(en). Zet deze ring op etage 2 (1 na onderste etage), net boven de kolenkorf.

Luchtsleuf/luik aan achterzijde dicht en zet de luchtsleuf aan voorzijde op een kierstand. Het luchtrozet op het deksel ook minimaal open. De temperatuur zal nu snel gaan zakken, na ca. 10-15 min bereik je de gewenste temperatuur van 80-100 graden. Doordat het waterreservoir inmiddels op temperatuur is gekomen, zal deze de schommelingen in de temperatuur stabiliseren.

Als laatste zetten we het grillrooster op etage 3 (gerekend vanaf de onderkant). We zijn er bijna!


Je geprepareerde en gemarineerde vlees is nu aan de beurt. Je kunt het vlees op een stuk aluminiumfolie op het grillrooster leggen en je kunt ervoor kiezen om het vlees dat op rooster ligt even extra in te smeren met olie.

Wanneer het rooster op etage 3 ligt, en je al dan niet een bedje van zilverfolie hebt gemaakt, dan kan het vlees op de grill.

Sluit de KLAUWE vervolgens af door de deksel op de KLAUWE te doen.


Gemarineerde vlees ligt in de KLAUWE:

Nu is het een kwestie van 6-7 uur wachten, maar tussendoor dien je wel de vinger aan de pols te blijven houden. Je kunt dus rustig je favoriete voetbalwedstrijd of een Formule-1 race gaan kijken, maar af en toe dien je te controleren of de temperatuur op niveau blijft. De temperatuur kun je simpel regelen door de luchtsleuf onder iets verder te openen. We zitten niet in een laboratorium, dus ongeveer is ook goed.
Wij adviseren je wel gebruik te maken van een kerntemperatuurmeter om de garing van het vlees goed te kunnen volgen. Indien deze voorzien is van een voeler met draad kun je deze via het luchtrozet naar buiten laten komen.

Na 6-7 uren garen zal de kerntemperatuur ca. 70 graden aangeven. Pak dan de schouder van het rooster af en wikkel deze volledig in de folie. Verhoog nu de temperatuur van de KLAUWE tot ca. 140 graden en zorg dat de kerntemperatuur van de schouder oploopt tot 80 graden. Dan ben je klaar. Ook wel eerder, indien je van iets minder gaar houdt (zoals wij bij KLAUWE).


Ondertussen is het ook tijd om alvast de koolsla en de koriandermayo te gaan maken.

Koolsla:
Snijd de kool in dunne reepjes, de winterwortel in julienne (de wortel ontdoen van punt en kontje en vervolgens in reepjes snijden), ontdoe de rode pepers van de zaadlijsten en hak het vruchtvlees fijn (de pitjes gooi je weg!) Laat suiker en zout oplossen in de azijn en meng met de kool, wortel en rode pepers. Rooster de kummelzaadjes een paar minuten in eend roge pan (in de keuken van moeders de vrouw) en meng het geheel met de koolsalade.

Krioandermayo:
Zorg dat de eierdooiers op kamertemperatuur zijn. Doe ze in een hoge maatbeker, voeg het limoensap toe, peper en zout en mix het geheel met een staafmixer. Giet de olie er, met de staafmixer draaiend, in een dun straaltje bij. Hak een bos koriander grof en meng door de mayonaise. Je hebt waarschijnlijk teveel mayonaise, maar dat is niet erg.



Verder met de KLAUWE:

Doe voorzichtig met het vlees uit je KLAUWE halen, de drum en de dampen zijn heet.

Wanneer je het vlees van het grillrooster hebt gehaald dien je het vlees op een bord/snijplank op een tafel te leggen. Nu komt het ultieme moment van de Pulled Pork, we gaan "pullen". Het moment van trekken is aangebroken. Je kunt het vlees met twee vorken, in iedere hand één, nu gemakkelijk uit elkaar halen. Ook kun je zogenaamde Meat Claws gebruiken. Die zijn speciaal voor dit gerecht gemaakt. 


Serveer de Pulled Pork op bijvoorbeeld broodjes. Deze broodjes heb je vlak daarvoor eerst met koriandermayo besmeerd. Leg daar daarop een pluk koolsla en vul het broodje verder goed met Pulled Pork!



Bon appétit en vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends!





Lijkt deze pulled pork je lekker? Dan is dit recept wellicht ook iets voor jou!

Recept Spare ribs 2.0

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »