Oldskool Burger, maar dan anders!

Oldskool Burger, maar dan anders!

De hamburger op je BBQ is een klassieker, maar wil je een keer een echte en verrukkelijke burger? Deze is hemels! Impress Your Friends! Klauwe van de Kok vertelt hoe je deze Oldskool Burger, maar dan anders maakt.

Oldskool Hamburger, maar dan anders:
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: circa 15 minuten KLAUWE 

Ingrediënten Oldskool Hamburger voor 6 personen:
1 Kilo rundergehakt
6 Zachte witte sesambolletjes
2 Eetrijpe mango's
1 Halve rode peper
1 Halve groene peper
1,5 Eetlepel basterdsuiker
1 Zakje (ijsberg)sla
4 Trostomaten
1 Grote rode ui
1 Potje augurken sandwichslices
6 Plakjes cheddar cheese
Peper
Zeezout


Voorbereidingen:

Het is zaak dat je rundergehakt, bij voorkeur van de (keur)slager, gebruikt. Rundergehakt is smakelijker en gezonder dan andere soorten gehakt. Laat het gehakt op kamertemperatuur komen alvorens je voorbereiden en gaat grillen. 


Wat doe je met je KLAUWE?:

Zet je KLAUWE aan en uiteindelijk moet de temperatuur naar ongeveer 175 tot 200 graden Celsius.

Bij dit gerecht gaan we indirect grillen dus houdt daar nu vast rekening mee met waar je de kolen neerlegt. Leg de kolen bijvoorbeeld aan 1 kant in je vuurkorf. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de kolen later als ze branden met een pook naar 1 kant te schuiven.

Bij het aansteken van je KLAUWE wil je eerst meer zuurstof en daarom zet je de luchtsleuf/luik aan voor- en achterzijde bij het aansteken helemaal open. (Na het aansteken van het vuur gaat de luchtsleuf achter helemaal dicht.) De luchtsleuf voor staat zoals gezegd open bij het aansteken en daarna is het de plek waar je de temperatuur van je KLAUWE kunt "finetunen". 

Indien het vuur een warmte/temperatuurboost nodig zou hebben dan kun je de luchtsleuf aan de achterzijde er weer even bij open zetten. Luchtrooster in de deksel (half) open. (Uiteraard is e.e.a. afhankelijk hoe temperatuur zich "gedraagt". Meer lucht is meer vuur, is hogere temperatuur en andersom; dat is kwestie van spelen met de zuurstof. Als het vuur brandt doe je dat met de luchtsleuf voor.)

De deksel zit niet op de KLAUWE. Laat het vuur maar even zijn werk doen.


Verder met je ingrediënten:

Snijd de rode en groene peper in de lengte door en verwijder de pitjes. Je gaat verder met 1 halve rode peper en met 1 halve groene peper. Snijd deze twee helften in hele kleine stukjes.

Doe het rundergehakt in een schaal en kruid deze met zout en peper en voeg de gesneden halve pepers toe. Meng het geheel goed door elkaar. 

Snijd 2 eetrijpe mango's in mooie kleine blokjes en doe deze in een (steel)pannetje. Voeg daarbij 30 milliliter water toe en voeg tevens 1,5 eetlepel basterdsuiker toe. Zet het pannetje op het vuur (in de keuken) en laat dit een paar minuutjes pruttelen. Niet te hoog vuur en goed roeren. Het is zaak dat de basterdsuiker gaat karamelliseren en niet gaat verbranden. Wanneer de mango lekker zacht en beetje bruin is geworden zet je het vuur uit. 

Maak nu 12 dunne en platte hamburgers. Uiteraard kan dat met een hamburgermaker of doe het lekker losjes met de hand. Schep op 6 van de 12 hamburgers in het midden van de hamburger een goede lepel vol (mag best dik) met mangoblokjes die in het pannetje liggen. Vervolgens leg je de andere 6 "lege" hamburgers op de hamburgers met mango. Je legt er als het ware een hamburger overheen.

Vouw de 6 hamburgers nu goed dicht. Er mogen geen openingen meer zijn! Wanneer dit klaar is leg je de "gevulde" hamburgers even weg. 

Pel de rode uien en snijd deze midden door. Vervolgens snijd je hele en dunne uienringen van deze uien. 

Ook de tomaten snijd je in mooie dunne hele plakjes.  Deze komen later op je bouwwerk.

De witte sesambroodjes kun je alvast voorbereiden en doorsnijden. Deze gaan straks nog heel even op de grill.  


Terug naar je KLAUWE:

Wanneer de hitte goed in je kolen zit en de hoogste vlammen weg zijn verplaats je de vuurkorf met de tilhaak (en barbecuehandschoenen) naar het derde niveau (van bovenaf geteld). We gaan zoals gezegd indirect grillen. Het is daarom zaak dat de kolen op 1 helft / kant van de vuurkorf liggen. 

Het grillrooster zet je vervolgens op niveau 2 (van bovenaf geteld). Doe daarna de deksel op je KLAUWE. (We grillen dus zonder waterring en zonder waterbak.)

De luchtsleuven voor en achter staan nog steeds (enigszins) open. Kijk waar de temperatuur naartoe oploopt. Het doel is ongeveer 175 tot 200 graden Celsius. Wanneer de temperatuur voorbij genoemde 175 / 200 graden Celcius gaat moet je even aan de gang met de luchtsleuven. Doe de luchtsleuf aan de achterkant helemaal dicht. Kijk wat er gebeurt met de temperatuur. Loopt die nog steeds op? Doe dan de luchtsleuf aan de voorkant ook een beetje verder dicht. Uiteindelijk kun je met de luchtsleuf aan de voorkant de temperatuur "finetunen". Wordt de temperatuur te laag? Doe de luchtsleuf aan de voorkant verder open (en eventueel aan de achterzijde ook). Wordt de temperatuur te hoog? Doe de luchtsleuf dan weer iets dicht. 

Neem hiervoor even de tijd. De temperatuur moet zich even stabiliseren. Doe dat, wanneer dat kan, uiteraard met een passend drankje in de hand.


En dan?:

Op het moment dat de temperatuur stabiel is, pak je de 6 "gevulde" hamburgers en die leg je op het hete rooster van je KLAUWE. Zoals aangegeven NIET boven het vuur maar ernaast (indirect grillen).

Laat de burgers eerst even lekker op het rooster liggen. Als je te snel gaat draaien loop namelijk het risico dat het vlees aan het rooster blijft plakken. De deksel moet tussen het draaien gewoon weer op je KLAUWE. Aan het einde van deze sessie doe je de plakjes cheddar cheese op de burgers (de kaas moet lekker smelten). De kerntemperatuur van je burgers moet 70 graden Celsius zijn. (Heb je geen kernthermometer? Ongeveer 7 minuten totaal.)

Als laatste pak je ook nog even je gesneden sesambroodjes. Deze grill je eventjes aan. Pas ervoor op dat de broodjes niet aanbranden, want dat gebeurt snel.

Oldskool burger, maar dan anders


De finishing touch:

De laatste stap is het "bouwen" van je burger. De onderste helft van je broodje beleg je eerst met (ijsberg)sla, daarbovenop een plakje (of plakjes) tomaat en en paar uienringen. Dan komt je "gevulde" burger met cheddar cheese. Als laatste doe je een paar sandwichslices augurk op je burger. 

Naar smaak zou je nog een beetje ketchup en/of mayonaise kunnen toevoegen.



Bon appétit en vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends !





Lijkt deze oldskool hamburger je lekker? Dan is dit recept wellicht ook iets voor jou!

Recept B(r)ootje braadworst

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »