KLAUWE Ribs 2.0

KLAUWE Ribs 2.0

KLAUWE Ribs 2.0 is een variant op een eerder recept voor Spareribs op je KLAUWE en is afkomstig van de offline en online vormgever/ontwerper van KLAUWE. Overheerlijk; het vlees valt van de botten en is heerlijk mals met krokant korstje. Impress Your Friends!

De beste spareribs maak je door er ruimschoots de tijd voor te nemen, maar kan ook tussen de bedrijven door. Wil je heerlijke KLAUWE Ribs 2.0 maken dan dien je de spareribs namelijk minimaal 4,5 uur op de KLAUWE te laten (zacht) garen. Bij vlezige en dikkere spareribs adviseren wij deze minimaal 5,5 uur (zacht) te garen. Jouw KLAUWE heeft een waterreservoir en dat is voor dit gerecht ook weer eens succesnummer!
Met het waterreservoir van KLAUWE hoef je namelijk géén 10 uur zacht te garen zoals sommige bbq'ers zeggen! Hoe je dat doet vertellen we jou uiteraard. Ook de saus maak je natuurlijk zelf. Sauzen uit een potje is te gemakkelijk en doet iedereen al. Daarbij heb je ruimschoots de tijd om de saus even zelf te maken.

Spareribs:
Aantal personen: 4 personen (gemiddeld is 650 gram p.p.)
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: circa 4,5 uur in 3 sessies op circa 110 graden Celsius

Serveertips:
Houd je niet van botjes en kluiven. In plaats van spareribs kun je dit recept ook toepassen op een hele beenham die je in de supermarkt kunt kopen! Is ook een aandrader en volg het recept van Ribs 2.0.

Ingrediënten:
3 kg Dikke spare ribs (ongemarineerd) van de betere slager

Voor Rub Spareribs:
2 el Paprikapoeder
2 el Knoflookpoeder
1 el Zout
1 el Zwarte peper
2 el Bruine basterdsuiker

Voor Aflaksaus Spareribs:
4 el Chilisaus
4 el Ketjap manis
8 el Honing


Bereiding van spareribs:

Spareribs is een gerecht waarbij je de dikke ribs toch echt bij een goede (keur)slager moet kopen. De meeste ribs die te vinden zijn bij de supermarkt zijn gewoon niet dik en vlezig genoeg! Koop ze daarom bij een goede vleesleverancier, dat is het halve werk.
Wanneer je dikke ribs hebt gekocht bij de betere slager dan begin eerst je met het verwijderen van het vlies aan de holle kant van de ribs. Deze kun je met een mesje verwijderen. (Ben je vrienden met je slager dan kun je uiteraard ook vragen of hij het alvast voor je wil doen.) Sommige mensen zeggen dat je deze moet laten zitten, omdat je ribs dan minder uitdrogen, maar daar heb je met je KLAUWE geen last van dus gewoon weg(laten)halen.

We beginnen met alleen de spareribs en we doen nog niets met je KLAUWE. De ribs gaan we niet marineren of iets wat daarop lijkt. Nee die gaan we bewerken met een rub die we zelf maken. Doe de bovenstaande ingrediënten voor de rub in een kommetje/bakje en roer ze goed door. Vervolgens smeer je je ribs helemaal in met deze kruiden. Zowel de bovenkant als de onderkant dien je goed in te rubben.

Vervolgens dek je je ribs af met bijvoorbeeld aluminiumfolie en laat je ze afgedekt twee uur staan. We doen ze NIET in de koeling omdat de ribs uiteindelijk niet heel koud op de grill moeten (vlees moet niet schrikken).


Wat doe je met je KLAUWE:

Zet je KLAUWE aan en zet de temperatuur op ongeveer 110 graden celsius. Bij het aansteken van je KLAUWE eerst meer zuurstof en zet daarom de luchtsleuf/luik aan achterzijde dicht en zet de luchtsleuf aan de voorzijde helemaal open. Indien het vuur niet goed zou pakken kun je de luchtsleuf aan de achterzijde er even bij open zetten. Uiteindelijk moet luchtsleuf aan achterzijde echter weer dicht en gaat de luchtsleuf aan de voorkant ook bijna dicht. Luchtrooster in de deksel half open. (Uiteraard is e.e.a. afhankelijk hoe temperatuur zich "gedraagt". Meer lucht is meer vuur is hogere temperatuur en andersom; dat is kwestie van spelen met de zuurstof.)


Hoe was het ook alweer, het aansteken van je KLAUWE?:

Zet de kolenkorf op derde etage (van boven geteld) en wanneer je minder wilt bukken mag je de vuurkorf ook op een hogere etage zetten. Vul de vuurkorf goed met houtskool (we gaan minimaal vier en een half uur grillen) en stop op verschillende plekken enkele bruine aanmaakblokjes tussen de kolen. Steek vervolgens de aanmaakblokjes aan met een vlammetje. Ook kun je een crème brûlée brander gebruiken. Dat gaat sneller en is gemakkelijker. Laat de kolen (gebruik goede hootskool en géén briketten) nu lekker op temperatuur komen, minimaal 15 minuten. De andere onderdelen zoals grillrooster en waterring en waterreservoir komen later.

Wanneer de vlammetjes in de KLAUWE hun werk doen kun je vast richting koelkast om wat lekkers te gaan drinken, pauze!


Wat doe je met je KLAUWE:

Op het moment dat de meeste vlammetjes in de vuurkorf gedoofd zijn en er een grijze gloed op de kolen zichtbaar aan het worden is, laat je de vuurkorf met de KLAUWE tilstok zakken naar niveau 1 (helemaal onderin) in je KLAUWE. Bedenk dat dit een heet klusje voor je handen kan zijn en gebruik daarom beschermende handschoen(en), bijvoorbeeld de Bere KLAUWE.

Op het moment dat de vuurkorf op niveau 1 is geplaatst, plaats je de waterring met gevuld waterreservoir op niveau 2. Dit doe je opnieuw met je KLAUWE tilstok en je kunt aan het waterreservoir uiteraard ook weer witte wijn of sterke drank toevoegen. Denk eraan dat het waterreservoir goed gevuld is omdat we niet willen dat deze "droogkookt". (Daarom minimaal 2/3 gevuld!) Tussentijds checken en desgewenst even bijvullen met heet water is het devies. Ook voor het plaatsen van de waterring en waterreservoir adviseren we je beschermende handschoen(en) te gebruiken.

Eén van de laatste stappen voor nu is het plaatsen van het grillrooster. Het grillrooster leg je op niveau 3 of 4 (geteld van onderen) aangezien de deksel op de KLAUWE gaat. Voor het plaatsen van het grillrooster gebruik je weer een barbecuehandschoen(en) of pak je je KLAUWE Rooster Lifter. Heb je veel eters dan zou je kunnen overwegen om twee roosters te gebruiken (rooster op niveau 3 EN niveau 4!). Een extra rooster is overigens te koop via onze webshop. (Naar webshop KLAUWE voor extra rooster RVS.)


Twee etages spare ribs op je KLAUWE


Hoe krijg je de temperatuur op ca. 120 graden continue?:

Zoals reeds aangegeven; zorg ervoor dat het luchtrozet op het deksel bijna gesloten is (slechts ¼ open maximaal). Ook de sleuf aan de voorzijde (onderkant) van de KLAUWE dient voor maximaal ¼ deel open te zijn. Het kan even duren voordat de temperatuur stabiel wordt. De hoeveelheid kolen in de vuurkorf alsmede de vulling van het waterreservoir bepalen de temperatuur, alsmede het verloop hiervan. Door de luchtsleuf aan de voorzijde (onderkant) van de KLAUWE meer of minder te openen, kun je de temperatuur bedienen in de KLAUWE. Dit hoeft niet exact 110 graden te zijn. Tussen 100 en 120 graden is prima. (Ook kun je een kerntemperatuurmeter gebruik die je via het luchtrozet van het deksel in de KLAUWE brengt. Daarmee kun je wat zuiverder meten, indien gewenst.) Af en toe even kijk hoe het staat met de temperatuur en door de luchtsleuf aan de voorzijde te bedienen kun je eventueel corrigeren als dat gewenst is.


SessieI) De ribs gaan op je KLAUWE voor de eerste 2 tot 2,5 uur:
Nu alles klaar is leg je de spareribs met de "holle kant" naar beneden op het grillrooster. De deksel erop en nu is het 2 uur (tot 2 en een kwartier) wachten. Je hoeft niet tussentijds te draaien! Houdt de temperatuur in de gaten en doe meer zuurstof bij te lage temperatuur en doe minder zuurstof bij ene te hoge temperatuur.

Houd bij spareribs van de (keur)slager 2 uur aan en bij dikkere en nog vlezigere spareribs mag je rustig 2 uur en een kwartier aanhouden. (Bij dunnere "supermarkt ribs" is het eerder 1 uur en 45 minuten).

Sessie II) De tweede sessie van de ribs, de volgende 2 tot 2,5 uur:
Wanneer je ribs er dus twee tot 2 uur en een kwartier op hebben gelegen haal je de ribs van de grill en ga je elke "stronk" ribs apart inpakken in alumiumfolie, niet heel strak maar wel losjes en dicht ingepakt. Vervolgens leg je de pakketjes met ribs weer op de grill en laat je ze daar weer 2 tot 2,5 uur liggen. (Bij normale ribs 2 uur en bij dikkere ribs 2,5 uur.) De temperatuur tijdens deze sesssie is nog steeds circa 110 graden.

Sessie III) De laatste sessie van 30 minuten?:
Wanneer je de ribs er voor de tweede shift op hebt laten liggen haal je je ribs weer van het rooster af. Nu haal je de waterring met waterreservoir uit je KLAUWE. Wat overblijft zijn de vuurkorf en het grillrooster. Vervolgens gaan we de ribs aflakken en nog even grillen. De vuuurkorf haal je vervolgens een etage (of twee) omhoog. 

Let op: de ribs NIET direct boven vuur leggen! Er zal hier en daar nog wat vet uit de ribs druipen en als die op hete kolen terecht komen krijg je vlammen en verbranden de ribs en dat willen we niet. Leg de ribs bijvoorbeeld aan de rand van je grillrooster, in ieder geval niet direct boven brandende kolen.


Aflakken van je ribs:

Tijdens de laatse en vorige sessie van 2 tot 2,5 uur heb je de tijd genoeg gehad om je aflaksaus te maken. Dat betekent chilisaus, ketjap manis en honing met elkaar mengen en goed roeren. Deze aflaksaus strijk je met een siliconenkwast op de beide zijden van je ribs. Tijdens deze laatste sessie van 30 minuten dien je je ribs wel te draaien en daarbij een paar keer te bestrijken met aflaksaus. Wanneer je een kant het afgelakt moet je die zijde van je ribs ook even naar de onderkant hebben gegrilld. Wil je een nog krokantere korst dan is dat een kwestie van deze sessie iets verlengen, maar pas op dat de ribs niet gaan verbranden!


Het ultieme moment:

Wanneer je de derde sessie ook hebt voltooid dan is het zaak om je ribs van de grill te halen. Doe dat voorzichtig en met beleid. Je ribs zijn nu zo zacht dat ze uit elkaar kunnen vallen.


Serveer de ribs met een bakje water met citroen en servetten. Smullen maar!



Bon appétit en vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends!





Lijken deze spare ribs je lekker? Dan is dit recept wellicht ook iets voor jou!

Recept Pulled pork


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »