B(r)oodje Braadworst, maar dan een echte!

B(r)oodje Braadworst, maar dan een echte!

Broodje braadworst van je houtskool barbecue klinkt niet bijzonder, tot je deze hebt geproefd! Gemakkelijk en oh zo lekker! Ook de kinderen smullen ervan. Hoe je deze bijzondere zoetzure aanrader op je barbecue maakt leggen we je uit. Impress Your Friends!

Broodje Braadworst:
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: circa 30 minuten KLAUWE 

Ingrediënten Broodje Braadworst voor 4 personen:
4 Rundersaucijsen
4 Witte puntjes (broodjes)
2 Grote uien
Bruine suiker
5 Flesjes Jillz (appelcider)
Mosterd
(Schenk)stroop 


Voorbereidingen:

Het zaak dat je verse rundersaucijsen gebruikt. Die zijn smakelijker dan de standaard varkenssaucijsen. 

Laat de rundersaucijsen op kamertemperatuur komen alvorens je gaat grillen. Ook de Jillz appelcider dien je ruim van toveren uit de koelkast te halen. We gaan de Jillz namelijk koken en om de kooktijd te verkorten is het beter dat de Jillz niet ijskoud is.  


Wat doe je met je KLAUWE?:

Zet je KLAUWE aan en uiteindelijk moet de temperatuur naar ongeveer 150 tot 175 graden Celsius. 

Bij het aansteken van je KLAUWE wil je eerst meer zuurstof en daarom zet je de luchtsleuf/luik aan voor- en achterzijde bij het aansteken helemaal open. (Na het aansteken van het vuur gaat de luchtsleuf achter helemaal dicht.) De luchtsleuf voor staat zoals gezegd open bij het aansteken en daarna is het de plek waar je de temperatuur van je KLAUWE kunt "finetunen". 

Indien het vuur een warmte/temperatuurboost nodig zou hebben dan kun je de luchtsleuf aan de achterzijde er weer even bij open zetten. Luchtrooster in de deksel (half) open. (Uiteraard is e.e.a. afhankelijk hoe temperatuur zich "gedraagt". Meer lucht is meer vuur, is hogere temperatuur en andersom; dat is kwestie van spelen met de zuurstof. Als het vuur brandt doe je dat met de luchtsleuf voor.)

De deksel zit niet op de KLAUWE. Laat het vuur maar even zijn werk doen.


Verder met je ingrediënten:

Het enige dat je even moet doen is de uien. Pel de uien en snijd deze midden door. Vervolgens snijd je halve en dunne uienringen van deze uien. 

Pak een aluminium bak (zie onderstaande foto) en vul deze met de rundersaucijsen, de 5 flesjes Jillz en de uienringen. (Wanneer je de kooktijd wilt verkorten kun je er ook voor kiezen om de inhoud van de 5 flesjes Jillz (appelcider) even in een pannetje op het fornuis warn te maken.

Prik met een vork op een paar plaatsen gaatjes in de rundersaucijsen. We willen dat de worstjes zich "volzuigen" met de Jillz (appelcider). Dat is wel net zo smaakvol.

De saus (dressing) die op het broodje braadworst gaat is (schenk)stroop met mosterd. Neem een bakje en doe daarin een goede scheut (schenk)stroop. Dan pak je de mosterd die klaar staat. Voeg eenzelfde hoeveelheid mosterd aan de stroop toe. Houd je van scherp / extra bite dan zou je scherpere mosterd kunnen gebruiken. De stroop en de mosterd roer je vervolgens goed door elkaar. De saus komt later en mag je wegzetten.

De witte puntjes kun je alvast voorbereiden en insnijden. Let op: insnijden van de broodjes aan de bovenzijde! Het moet per slot van rekening een bootje worden.


Terug naar je KLAUWE:

Wanneer de hitte goed in je kolen zit en de hoogste vlammen weg zijn verplaats je de vuurkorf met de tilhaak (en barbecuehandschoenen) naar het derde niveau (van bovenaf geteld). Het grillrooster zet je op niveau 2 (van bovenaf geteld). Doe vervolgens de deksel op je KLAUWE. (We grillen dus zonder waterring en zonder waterbak.)

De luchtsleuven voor en achter staan nog steeds (enigszins) open. Kijk waar de temperatuur naartoe oploopt. Het doel is ongeveer 150 tot 175 graden Celsius (hoger is ook geen probleem). Wanneer de temperatuur voorbij genoemde 150 / 175 graden Celcius gaat moet je even aan de gang met de luchtsleuven. Doe de luchtsleuf aan de achterkant helemaal dicht. Kijk wat er gebeurt met de temperatuur. Loopt die nog steeds op? Doe dan de luchtsleuf aan de voorkant ook een beetje verder dicht. Uiteindelijk kun je met de luchtsleuf aan de voorkant de temperatuur "finetunen". Wordt de temperatuur te laag? Doe de luchtsleuf aan de voorkant verder open. Wordt de temperatuur te hoog? Doe de luchtsleuf dan weer iets dicht. 

Neem hiervoor even de tijd. De temperatuur moet zich even stabiliseren. Doe dat, wanneer dat kan, uiteraard met een passend drankje in de hand.


De aluminium bak met inhoud op de grill:

Wanneer de temperatuur stabiel rond 150 tot 175 graden Celsius zit haal je deksel van je KLAUWE en plaats je de gevulde aluminiumbak op het grillrooster. Het is nu zaak dat de Jillz gaat koken. Heb je ervoor gekozen om de appelcider in een pannetje voor te verwarmen dan zal de tijd die het kost totdat het kookt uiteraard korter zijn. Doe de deksel op je KLAUWE.


En dan?:

We wachten zoals gezegd op het moment dat de Jillz in het aluminium bakje kookt. Wanneer dat het geval is draai je na 5 minuten de worstjes 1 keer om in het aluminium bakje. Laat de saucijsen nog 5 minuutjes koken.

Na deze 5 minuten haal je de rundersaucijsen uit het aluminium bakje en leg je ze even op een bord. Dan haal je het alumuminium bakje van het grillrooster en giet je de gekookte Jilzz uit het bakje. Alleen de uienringen blijven achter en plaats het aluminium bakje weer terug op het grillrooster. De uien zijn inmiddels mooi zacht geworden van het koken in de Jillz. Bestrooi de uienringen met bruine suiker.  De uienringen worden nu mooi bruin en laat het karameliseren zijn werk doen. Let op: wel af en toe even omroeren!

De saucijsen liggen nog op je bord en plaats de worstjes terug op het grillrooster. Let er daarbij op dat je de worstjes een beetje aan de zijkant van je rooster (iets koudere zone) nog even wat bruiner laat worden. De worstjes zijn reeds gaar dus het gaat puur om kleur.


De finishing touch:

Wanneer de worstjes iets meer kleur hebben gekregen en de uien lekker bruin en gekarameliseerd zijn haal je alles van het grillrooster.

De witte ingesneden puntje voorzie je eerst van de saus. Deze doe je in het broodje. Daarbovenop komt een rindersaucijs en daarboven op komen de gebakken en gekarameliseerde uien. Klaar!

Serveer de broodjes met een servetje want het is smikkelen geblazen! Deze zoetzure variant smaakt namelijk overheerlijk!



Bon appétit en vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends!





Lijkt deze sucade je lekker? Dan is dit recept wellicht ook iets voor jou!

Recept Aardappeltjes met spek

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »