Bavette, Bistecca alla Fiorentina! Makkie op KLAUWE

Bavette, Bistecca alla Fiorentina! Makkie op KLAUWE

De bavette is hip en vooral lekker! Hoe maak je een goede bavette op je BBQ? KLAUWE maakt Bavette, Bistecca alla Fiorentina. Dat klinkt moeilijk, maar is het niet. Impress Your Friends! Hoe we dat doen? Lees het op Klauwe van de Kok!

Enige tijd geleden hadden we het in Nederland veel over de ‘vergeten groenten’. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker de vleessoorten die onterecht in de vergetelheid zijn geraakt op de kaart. De bavette is daar zeker één van!

Als er namelijk één stukje rund bezig is met een opmars, dan is het de bavette wel. Dit stuk is afkomstig uit de zogenaamde ‘vang’ (een stuk werkvlees aan de onderkant van de buik van de koe) wordt ook wel de vanglap genoemd. Doordat het hard heeft moeten werken, heeft het een wat grovere structuur, maar des te meer smaak. Doordat de bavette ontzettend veel smaak heeft, hoef je er in de basis maar weinig mee te doen. We maken de Bavette, Bistecca alla Fiorentina, de beroemde Florentijnse biefstuk!


Bavette, Bistecca alla Fiorentina:
Een hele bavette van de (keur)slager
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: afhankelijk van de temperatuur 8 minuten en 15 minuten rust

Ingrediënten Bavette, Bistecca alla Fiorentina:
1 Hele bavette
Zeezout
Peper


Voorbereidingen:

Het zaak dat je je bavette bij een goede (keur)slager koopt. Dat komt de smaak ten goede.

Wanneer je de bavette in de keuken hebt liggen is het zaak dat de bavette op kamertemperatuur komt alvorens je gaat grillen. Leg de bavette vanuit de koelkast direct op de grill dan "schrikt" je bavette en dat komt het gerecht zeker niet ten goede.

Wanneer je bavette lekker op (kamer)temperatuur is gekomen en het moment van grillen nadert dan smeer je de bavette aan beide zijden in met de zeezout en peper. Wij houden van een lekkere bite en bezuinig daarom niet op zout en peper. 

Serveertip: 
In plaats van zout en peper smeer je de Bavette in met homemade kruidenolie. Dat is niet zoals het in Italië gebeurt, maar het is oh zo lekker. Welke kruidenolie? Lees het artikel over homemade kruidenolie.


Wat doe je met je KLAUWE:

Zet je KLAUWE aan en zet de temperatuur op ongeveer 150 (iets hoger mag ook) graden Celsius. Bij het aansteken van je KLAUWE eerst meer zuurstof en zet daarom de luchtsleuf/luik aan achterzijde pas na aansteken dicht en zet de luchtsleuf aan de voorzijde helemaal open. Indien het vuur niet goed zou pakken kun je de luchtsleuf aan de achterzijde er weer even bij open zetten. Uiteindelijk moet luchtsleuf aan achterzijde echter dicht en is de luchtsleuf aan de voorkant bedoeld om temperatuur te regelen. Luchtrooster in de deksel half open. (Uiteraard is e.e.a. afhankelijk hoe temperatuur zich "gedraagt". Meer lucht is meer vuur, is hogere temperatuur en andersom; dat is kwestie van spelen met de zuurstof.)

We gaan grillen zonder waterring en zonder waterbak. Zet de kolenbak op niveau 3 (van boven geteld) en zet je grillrooster op niveau 2 (van boven geteld). Deksel erop en temperatuur naar circa 150 graden celsius. Wanneer de vlammen niet meer zo hoog zijn leg je het grillrooster alvast op zijn plek zodat het grillrooster ook alvast kan opwarmen. De bavette komt dus later.


En dan, het moment suprême, Bistecca alla Fiorentina:

Wanneer de kolen goed gloeien en er een waas van lage vlammen over de kolen hangt dan is het tijd voor het echte grillen. Leg je bavette op de grill en doe de deksel op je KLAUWE. Vervolgens is het zaak om de tijd in de gaten te houden. De bavette hoeft namelijk maar een paar minuten per kant op de grill. Uiteraaard is de exacte tijd afhankelijk van de temperatuur in je KLAUWE en de dikte van je bavette, maar ook hoe je je bavette wilt hebben. Wil je de bavette rare of medium is natuurlijk de vraag.

Het gebruik van een kernthermometer is in deze aan te bevelen.
Wil je Medium Rare: sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrand dan is gewenste kerntemperatuur 55 graden Celsius. Wil je Medium: Licht rosé, bruinig aan de kernrand? Dan is de gewenste kerntemperatuur 60 graden Celsius.

Heb je geen kernthermometer? Heel grof gezegd: houd eerst 3 a 4 minuten per zijde aan. (Hier geldt dat je beter te kort dan te lang kunt doen. Is de bavette nog niet zoals je zou willen dan kun je alsnog extra tijd grillen, andersom wil niet.)


Klaar? Bijna, het geheim komt nu: 

Wanneer je dat gedaan hebt komt een heel belangrijk ding: geef je bavette rust! Heel simpel, haal je bavette van de grill en pak de bavette helemaal in aluminiumfolie (niet te strak). Leg dit pakket weg en wacht 15 minuten. Door de aluminiumfolie blijft je vlees echt warm, maar door het rusten verbetert de structuur van je vlees en gaart de bavette nog beetje na. (Waarom vlees laten rusten? Lees het artikel over vlees laten rusten.)

Pas NA deze 15 minuten is het zaak om te beginnen met het aansijden van je bavette.


Serveren van je bavette:

Snijd je bavette in dunne plakjes en serveer jouw Florentijnse "biefstuk" in gewenste hoeveelheden op bordjes. Ben je liefhebber van bijvoorbeeld kruidenboter, be our guest, maar ook zonder toevoegingen, hooguit nog beetje zout en peper, is het heerlijk. 

Proficiat! Je hebt nu Bavette, Bistecca alla Fiorentina gemaakt! 

Gesneden Bavette, Bistecca alla Fiorentina



Bon appétit en vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends!





Lijkt deze Bavette je lekker? Dan is dit recept wellicht ook iets voor jou!

Recept Spare Ribs 2.0

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »