The Fatty, true art!

The Fatty, true art!

Wat is een Fatty? De Fatty is een gehaktrollade in een jasje van bacon (The Bacon Weave). Het is een machtig en heerlijk gerecht. Het is met ingrediënten naar keuze gevuld gehakt in een jasje van bacon. Die gaar je vervolgens op je KLAUWE. Het eindresultaat is een knapperige baconrol met daarin heerlijk gekruid gehakt en daar weer de nodige vulling in. Van de Fatty kun je vervolgens lekkere dikke plakken snijden.

De Fatty is een gerecht dat je een dag voor je bbq-sessie maakt. Het is even werk en vergt nogal wat voorbereiding, maar dan heb je ook wat. Het maken van het baconjasje is ware bbq-kunst, maar daar helpen we je bij. Voor het maken van jasje van bacon (the Bacon Weave) hebben we een video gevonden. Als dit lukt, lukt alles!

The Fatty:
Aantal personen: 6 personen
Voorbereidingstijd: 60 minuten (de eerste keer meer) en een dag voordat je gaat grillen
Bereidingstijd: circa 45 a 50 minuten (kerntemperatuur 74 graden)

Ingrediënten:
1 Zakje van 250 gram geraspte extra belegen kaas
3 Pakjes van elk 150 gram plakjes bacon (of ontbijtspek) (totaal 450 gram)
1 Pakje van 150 gram met plakjes chorizo worst
1,5 Kilo rundergehakt
3 Paprika's (rood, groen en geel)
1 Bakje Champignons
1 Ui
3 Tenen knoflook
1 Pakje 500 gram Heinz gezeefde tomatensaus
Zout
Peper
Je favoriete bbq-saus


Wat doen we met je KLAUWE?:

Aangezien je jouw Fatty bij voorkeur een dag voor het daadwerkelijke grillen prepareert hoef je de KLAUWE nog niet aan te zetten. Dat doe je dan dus pas morgen. (Het kan wel op 1 dag, maar dan moet je te vroeg je bed uit.)

Als dat moment gekomen is ga je de Fatty garen. Dat betekent de vuurkorf beneden op het onderste niveau in de KLAUWE, de waterring en het waterreservoir een niveau hoger (boven de vuurkorf) en het grillrooster zet je op niveau 2 (van boven gerekend), omdat de deksel dicht moet kunnen.

Uiteindelijk dient de temperatuur in je KLAUWE op ongeveer 150 graden uit te komen. Gaat de temperatuur te langzaam omhoog dan doe je er zuurstof bij en gaat de temperatuur te snel omhoog dan doe je er minder zuurstof bij. Dat is een kwestie van proberen. De zuurstof regel je met de luchtsleuven aan de voorzijde en achterzijde. (Onze voorkeur heeft het om de luchtsleuf aan achterzijde dicht te doen en als extra turbo te gebruiken.) Neem de tijd bij het aansteken van je KLAUWE en laat de temperatuur rustig stijgen.

Gebruik houtskool en geen briketten, gebruik geen rooksnippers en doe de vuurkorf niet overvol, dan moet het goedkomen.


Het maken van de Fatty:

Het maken van de Fatty doen we in stappen en bij de verschillende stappen een foto. This is Art!


Stap1:

Gehaktbodem Fatty

Allereerst pakken we een grote snijplank en een rol transparante huishoudfolie/vershoudfolie. De folie leg je over de snijplank. Bezuinig niet op de grootte van het folie. Deze mag ruim uitsteken.

Vervolgens pak je de 1,5 kilogram rundergehakt en daarvan maak je een gehaktbodem op de net klaar gelegde snijplank met huishoudfolie/vershoudfolie. De maximale afmetingen zijn circa 55 bij 60 centimeter.


Stap 2:

Op de gehaktbodem van stap 1 doe je ruim zout en peper (wanneer je gehaktkruiden lekkerder vindt dan mag dat natuurlijk ook). Vervolgens pak je de Heinz gezeefde tomaten en maak een mooie laag op de gehaktbodem. Houdt aan de randen ongeveer 4 centimeter onbedekt.


Stap 3:

Belegde Gehaktbodem met kaas

Nadat je de Heinz erop gedaan hebt is het zaak de overige ingrediënten erop te doen. Dit deel van het recept maakt de uiteindelijke vulling van de Fatty en het staat je vrij van alles te proberen. Zo gebruiken wij Chorizo, maar je kunt natuurlijk salami gebruiken. Het is net een pizza, beleg het met dingen die jij lekker vindt.
In ons geval gaan we dus nu de gesneden ui (niet ringen maar snippers), 3 geperste tenen knoflook, in kleine stukjes gesneden/gehakte champginons, in kleine stukjes gesneden paprika's en kleine plakjes chorizo over de gehaktbodem verdelen. Als laatste strooi je de inhoud van het zakje gerespte kaas erover.

In ons recept staat overigens 3 paprika's. Die hoeven er niet allemaal op! De combinatie van 3 verschillende kleuren maakt het echter mooi om te zien. Gebruik derhalve van elke kleur paprika ongeveer evenveel en verdeel deze kleuren assorti door elkaar. 


Stap 4:

Matje Bacon Weave


Als we dit gedaan hebben gaan we de "Bacon Weave" maken. De Bacon Weave is een matje/jasje van plakjes bacon (of plakjes ontbijtspek). De Bacon Weave maken we wederom op een grote snijplank dan wel een ovenplaat. Je hebt bus een tweede snijplank nodig. Vervolgens pak je de rol huishoudfolie/vershoudfolie nog een keer en leg je een groot vel folie op de plank. Daarop gaan we de Bacon Weave maken. De Bacon Weave maak je van de 3 pakjes Bacon die klaarliggen.

Je denkt waarschijnlijk "mooie foto, maar hoe maak je dit?" Daarvoor hebben we een video gevonden. In de video wordt het maken van de Bacon Weave uitgelegd. In de video gaat het om een Bacon Weave van 5 bij 5 plakjes. In de praktijk zal het meer zijn. Op de bovenstaande foto is het 11 bij 8 plakjes bacon. Het principe is echter hetzelfde. Als de Bacon Weave maar past bij de grootte van jouw Fatty.


Video Hoe je een Bacon Weave moet maken:



















S

Stap 5:

Gehaktbodem Fatty Oprollen

Wanneer je de Bacon Weave gemaakt hebt ga je weer terug naar je gehaktbodem. Die is nu weer aan de beurt.

De gehaktbodem ga je namelijk rollen door de huishoudfolie/vershoudfolie beet te pakken en rollen maar. Let op dat de folie er niet tussen gaat zitten. Tijdens het rollen haal je de folie dus van de rol gehakt.


Stap 6:


Gehaktbodem Fattu Opgerold

Als de gevulde gehaktbodem een rol is geworden dan maak je hem aan het uiteinde dicht zoals een toffee. Het is gehakt en als het goed is heb je aan het uiteinde (4 centimeter) geen vulling gedaan waardoor het dichtmaken als een toffee heel goed kan.


Stap 7:
Deze rol gaat een uurtje in de koelkast om even op te stijven en dus tijd voor een passende versnapering. 


Stap 8:

Gehaktrol wikkelen in Weave


Na een uurtje pak je de Bacon Weave die je gemaakt hebt uit de koelkast.

Leg de gehaktrol van stap 7 op de rand van de Bacon Weave. Daarbij ligt de "naad" van de gehaktrol beneden direct op Bacon Weave. Vervolgens rol je de gehaktrol in de Bacon Weave door opnieuw de folie onder de Waave naar boven te halen en rollen maar. Tijdens het rollen haal je de folie dus van de Bacon Weave.
Je rolt je Bacon Weave dus volledig om de gehaktrol.


Stap 9:

Gehakrol met Bacon Weave


Heb je de rol klaar dan gaat de gehaktrol met Bacon Weave weer de koelkast in. Wanneer de bbq-sessie gepland staat voor de volgende dag dan dien je de gemaakte rol in de koelkast te houden. Wel dien je deze even af te dekken. Jouw kunstwerk moet zeker niet uitdrogen.


Stap 10:

De volgende dag is het moment gekomen dat jouw kunstwerk, de Fatty, op de KLAUWE kan.

Voor jouw KLAUWE betekent dat het volgende: de vuurkorf moet beneden op het onderste niveau in de KLAUWE, de waterring en het waterreservoir een niveau hoger (boven de vuurkorf) en het grillrooster zet je op niveau 2 (van boven gerekend), omdat de deksel dicht moet kunnen. Uiteindelijk dient de temperatuur in je KLAUWE op ongeveer 150 graden uit te komen. Heb je dat voor elkaar dan dien je te wachten. Bij deze temperatuur is dat circa 45 tot 50 minuten.



Net voor je Fatty klaar is kun je hem nog even aflakken met je favoriete bbq saus. Wanneer het moment gekomen is haal je de Fatty van het grillrooster en snijd je plakken van je Fatty en smullen maar.



Bon appetit en vergeet niet te eten met je KLAUWE!


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »