De Caveman Entrecote, Impress Your Friends!

De Caveman Entrecote, Impress Your Friends!

Je vrienden komen op bezoek en je wilt grillen zoals nooit vertoond? Dan maak je op je KLAUWE, the bbq & smoking drum de Caveman Entrecote! De Caveman Entrecote is grillen zonder rooster. Ja je leest het goed, de Caveman Entrecote grill je direct op je houtskool, de ultieme bbq-smaak! Hoe cool en gaaf is dat en je vrienden weten niet wat ze zien en proeven! Impress Your Friends!


Caveman Entrecote:
Aantal: al naar gelang honger en aantal personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 8 minuten op roodgloeiende (liefst zwart grijze) kolen en 4 minuten laten rusten onder alufolie

Ingrediënten:
Entrecote(s) van goede slager
Goede houtskool (geen briketten of supermarktgruis) want je vlees ligt er direct op
Aluminiumfolie
Zeezout
Peper


Kopen van Caveman Entrecote:

De entrecote is één van de lekkerste stukjes vlees van een koe. Een entrecote is herkenbaar aan het randje vet aan de zijkant. Dit stukje vet geeft de entrecote een lekkere smaak tijdens het grillen. Koop je (dikke) entrecote bij voorkeur bij een goede slager. Laat de slager entrecotes snijden van 3 à 4 cenmtimeter dik. Koop het vlees bij voorkeur èèn a twee dagen van tevoren. Het vlees krijgt dan de kans om te rijpen. Tijdens het rijpen worden de aanwezige eiwitten in het vlees afgebroken door enzymen. Het vlees wordt hierdoor malser.

Koop en gebruik goede houtskool, bijvoorbeeld Black Ranch Argentijnse houtskool. Dit valt in categorie "horecahoutskool", oftewel grote stukken houtskool. Goede houtskool brandt heter en geeft minder as. En as wil je zo min mogelijk (helemaal bij dit gerecht). Dus alsjeblieft géén briketten gebruiken, die worden minder heet en produceren veel meer as!


Wat doe je met je KLAUWE?:

Het bereiden van de Caveman Entrecote op je KLAUWE is zo gedaan, letterlijk en figuurlijk. Zorg ervoor dat je op het moment van grillen goede roodgloeiende kolen (bij voorkeur als kolen grijs zijn) in de vuurkorf hebt. Omdat je de Caveman Entrocotes direct grillt op je houtskool mag rustig de hele vuurkorf gevuld zijn met kolen. (Kolen die aan onderzijde al wel grijs zijn, maar bovenop nog niet zou je nog handmatig kunnen omdraaien.)

Aangezien we gaan grillen met het deksel op de KLAUWE dien je de vuurkorf MINIMAAL op derde niveau (van boven gerekend) of lager in de KLAUWE te zetten. Heb je de vuurkorf op het tweede niveau gezet dan kan deksel wel dicht, maar dan wordt deksel te heet. Het grillrooster kan zoals gezegd achterwege blijven.


Prepareren van de entrecotes:

Laat voor het grillen de entrecote(s) afgedekt op kamertemperatuur komen. Vlees dat direct vanuit de koelkast wordt gegrillt 'schrikt'. De vezels trekken samen waardoor het vlees taai wordt en dat is het laatste wat we willen.

Het enige dat je met de entrecote(s) doet is naar eigen smaak bestrooien met gemalen peper en zout, uiteraard aan beide zijden van de entrecote(s). Doe het zout er niet al te lang van tevoren op. Zout ontrekt vocht aan het vlees en dan grillt je entrecote minder bruin.


Grillen van de Caveman Entrecote:

Voordat je de entrecotes Caveman Style gaat grillen controleer je even de luchtsleuven van je KLAUWE. De luchtsleuf aan achterzijde moet helemaal dicht. De kleinere luchtsleuf aan voorkant moet helemaal open en het rooster in het deksel dient ook open zijn.

Heb je wel gloeiendhete kolen maar ook hoge vlammen wacht dan nog heel even. Worden de vlammen al wat kleiner, door het deksel te sluiten zullen deze vlammen weggaan. Dat is het ultieme moment!

Leg de entrecotes direct op de kolen, doe de deksel dicht en wacht 3 à 4 minuten. Dan open je het deksel en draai je de entreotes. Opnieuw 3 à 4 minuten wachten en laten grillen.  Daarna haal je de entrecotes van de kolen en je leg je deze op een voorverwarmd bord en dek je het even (een minuut of 4) af onder een dak van aluminiumfolie. (Als de entrecote goed gegrilld is plakt er geen as aan het vlees.) Op deze manier laat je de entrecotes even rusten en dat komt de smaak ten goede. 

Daarna het vlees in dunne plakjes snijden van de korte kant, eventueel nog zout en peper toevoegen en opdienen, de ultieme bbq-smaak en gemaakt zoals niet eerder vertoond! 



Bon appétit vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends!





Lijkt deze Caveman je lekker? Dan is dit recept wellicht ook iets voor jou!

Recept Sucade op KLAUWE

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »