Afterparty? Appeltjes gevuld met rumrozijnen en vanillesaus!

Afterparty? Appeltjes gevuld met rumrozijnen en vanillesaus!

Wanneer je je barbecuesessie wilt afsluiten met een passend dessert dan maak je die uiteraard ook op je KLAUWE. Impress Your Friends! Hoe je gevulde appeltjes met rum en vanillevla en vanille-ijs maakt leggen we je uit bij Klauwe van de Kok. Hoe maak je deze aanrader?

Gevulde appeltjes met rum en vanille:
Aantal personen: 4 personen 
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: circa 30 (à 40) minuten

Ingrediënten:
4 Mooie zoete en zachte appels, zoals Royal Gala (wil je wat bijzonders koop dan eens appels bij een boomgaard in plaats van de supermarkt).

3 Eetlepels rozijnen
Goede scheut (bruine) rum
1/4 Liter vanillesaus (je zou ook custard kunnen gebruiken, maar wij kiezen voor dingen die al in koelkast staan)
4 Eetlepels barbecuesaus
8 Eetlepels honing
10 gram amandelschaafsel (of kokosschaafsel)
1 Bakje Vanille schepijs
1 Takje munt (of muntblaadjes)


Bereiding van de appels en het andere voorwerk:

Leg de rozijnen in een bakje en giet de bruine rum erbij. Het is de bedoeling dat de rozijnen "onder water" komen te staan. De rozijnen moeten minimaal 3 uur wellen. (Nog lekkerder vinden wij het wanneer de rozijnen een hele nacht liggen te wellen, maar dat is een kwestie van smaak.)

Was de appels goed schoon onder de koude kraan en maak ze goed droog. Snijd vervolgens de bovenkant van je appeltjes af. Ook aan de onderkant snijd je een stuk af aangezien het de bedoeling is dat de appeltjes rechtop kunnen staan. (Dat is straks op de grill namelijk ook de bedoeling.)

Pak vervolgens een meloenboortje (pomme parissienboortje) en hol alle appeltjes voorzichtig uit vanaf de bovenkant van de appeltjes. Doe dat enigszins met beleid aangezien de schil niet moet worden geraakt. 

Als je dat gedaan hebt begint het hoofdstuk van het vullen van de appeltjes. Doe eerst een eetlepel barbecuesaus in de appel. Giet de rozijntjes af en doe in elke appel een eetlepel rozijnen. (Heb je kinderen die ook meeëten dan is het beter om in water gewelde rozijnen te gebruiken.) Vervolgens giet je de vanillevla in de appeltjes. Let erop dat je de appeltjes niet helemaal tot de nok afvult. Je moet ook nog met de appeltjes naar je KLAUWE lopen.

Als de vla er ook in zit trek je een "paar goede dikke strepen" met honing over de appeltjes waarna je het amandelschaafsel op de appeltjes doet. (Je kunt daarvoor ook kokosschaafsel gebruiken. Het is maar wat je lekkerder vindt.)

De bovenkant van de appeltjes die je eraf gesneden hebt zou je als dekseltje kunnen gebruiken. Wij van KLAUWE zijn echter van mening dat de barbecuegeuren en -rook zonder dekseltje beter vat krijgen op je appeltjes.


Wat doe je met je KLAUWE:

Aangezien het dessert waarschijnlijk wordt gemaakt aan het einde van je barbecuesessie is het zaak om je KLAUWE op ongeveer 125 (iets hoger mag ook) graden celsius te krijgen. We gebruiken de KLAUWE in dit geval zonder de waterring en waterbak. We gaan dus grillen op het rooster met daaronder de kolenkorf.

We voegen nog wat rookhout (of gedroogde wijnranken) aan de kolenkorf toe (met beleid en zeker niet teveel). Als je dat gedaan hebt zet je de kolenkorf even op niveau 2 (van onderen gerekend). We doen dat omdat er dan meer lucht door de kolenkorf "trekt" en daarmee geef je een boost aan je vuur. Het grillrooster zet je op niveau 4 (van onderen gerekend).

De appeltjes gaan vervolgens op het grillrooster. Houdt ze goed rechtop en zorg dat de appeltjes stabiel en stevig staan. Let erop dat je de appeltjes niet direct boven het vuur plaatst. We gaan op een indirecte manier grillen. Sluit vervolgens de deksel.

Sluit de zuurstof even voor 3 à 4 minuten. De temperatuur gaat nu zakken en wordt het rookhout (of gedroogde wijnranken) even gesmoord. Na deze 3 a 4 minuten zet je de zuurstof weer open en gaat de KLAUWE als een dolle roken. Dat is een kwestie van proberen en doen. Je krijgt daar vanzelf handigheid in. Het is zaak dat je "speelt" met de zuurstof.

De appeltjes gaan nu 30 (à 40) minuutjes op de grill. Het is zaak dat de inhoud goed warm wordt en de appeltjes lekker zacht.


Het moment suprême:

Na de genoemde 30 minuutje zou je even kunnen checken of de appeltjes zacht zijn geworden door voorzichtig met een satehprikkertje in de appeltjes te prikken. Doe dat met beleid en bij voorkeur aan de bovenkant van de appeltjes. Je wilt niet dat je dwars door de appel prikt waardoor de inhoud eruit stroomt! Als je het satehprikkertje eruit haalt kun je tevens de temperatuur van de appeltjes "voelen" door de satehprikker even op je bovenlip te houden. 

Als dat het geval is haal je de gevulde appeltjes van de grill. Serveer de appeltjes met een bolletje vanille-ijs en doe wat muntblaadjes over het geheel en smullen maar!

Voila appeltjes gevuld met rum en vanillevla


Bon appétit en vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends!





Lijken deze appeltjes je lekker? Dan is dit recept wellicht ook iets voor jou!

Recept Pulled pork

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »