De Winter BBQ, hoe doe je dat? KLAUWE heeft 12 tips!

  • Geplaatst op
De Winter BBQ, hoe doe je dat? KLAUWE heeft 12 tips!

De zomerbarbecues zijn bekend en vertrouwd. Toch is ook de winterperiode uitermate geschikt voor een goede barbecue. De Winter BBQ geeft iets speciaals! De winterkou hoeft zeker geen spelbreker te zijn, alleen moet je even weten waaraan te denken.

Het fenomeen Winter BBQ wint gelukkig aan populariteit in Nederland. De Winter BBQ tijdens oud & nieuw is bij sommigen al een klassieker aan het worden, maar ook op andere momenten is de Winter BBQ heel erg leuk en gezellig. Wat is er nu leuker dan een gezellige winterbarbecue in de open lucht in een prachtig winters landschap? Of een winterbarbecue onder een kraakheldere sterrehemel? De kou, de winterlucht en de gezellige warmte van het vuur van een barbecue doen een mens goed. 

Om jouw Winter BBQ tot een succes te maken hebben we twaalf tips geformuleerd. Dat je Winter BBQ namelijk niet uit de verf komt is het laatste dat we willen.


1.De plek van je KLAUWE

Als je de mogelijkheid hebt om je KLAUWE uit de wind te zetten doe dat dan vooral. Als je je gerecht een kerntemperatuur van 70º Celsius wilt laten krijgen en het is buiten 35º Celsius dan hoef je nog maar voor 35º Celsius extra te zorgen. Als het in de winter rond het vriespunt is dan moet er meer hitte worden gemaakt. Op het moment dat er een koude wind staat te blazen op je KLAUWE dan wordt het daar niet gemakkelijker van.

Ligt er sneeuw tijdens je Winter BBQ zorg er dan wel voor dat de sneeuw rondom je KLAUWE weg is. Als de sneeuw smelt en later aanvriest dan heb je een prachtige ijsbaan rond je KLAUWE.

Ga nooit, maar ook echt nooit barbecuëen in een afgesloten ruimte zoals een garage. Ten eerste zijn er natuurlijk de vlammen en ten tweede veroorzaakt het verbranden van kool ook koolmonoxide. Die koolmomoxide bouwt zich in een afgesloten ruimte al snel op naar grote zeer giftige hoeveelheden.


2.Extra verlichting bij je KLAUWE

In de winter is het eerder donker en het is zaak dat je voldoende verlichting hebt bij je KLAUWE. Bij het licht van kaarsen, vuurkorfen en lampions kun je niet zien hoe het staat met je gerecht. Houd derhalve een zaklantaarn bij de hand of gebruik bijvoorbeeld een hoofdlamp van Petzl. Het voordeel daarvan is dat je beide handen vrij hebt.


3.Extra houtskool bij de hand

Aangezien het kouder is dan in de zomer en je dus meer temperatuur moet overbruggen dan in de zomermaanden is de kans zeer wel aanwezig dat het meer houtskool kost om hetzelfde te bereiken. Bezuinig dus niet op de hoeveelheid houtskool die je voorradig hebt. Bij twijfel koop je een extra zak Black Ranch houtskool.


4.Houd je klep dicht!

Houd je deksel van je KLAUWE zoveel mogelijk op je KLAUWE. Het gaat om het op peil houden van de temperatuur in je KLAUWE. Barbecue op "tijd" of met een kerntemperatuurmeter. Daardoor hoef je niet steeds in je KLAUWE te kijken en kun je je klep dicht houden.


5.Kleed je warm aan

Het is een inkopper, maar wel handig. Je KLAUWE mag dan wel veel warmte afgeven en dat is ook gewenst, een koude rug of kont willen we niet. Doe je een sjaal om, zorg er dan goed voor dat deze in/achter je jas zit. Een sjaal in het vuur is het laatste dat je wilt. Alternatief is het opstellen van bijvoorbeeld terrasverwarmers, maar KLAUWE kiest liever voor de eerste gedachte eventueel aangevuld met een paar vuurkorven met knisperend hout.



6.Verwarm je borden voor

Een echte Winter BBQ betekent ook dat we met zijn allen buiten eten. Om te voorkomen dat je heerlijke gerecht te snel afkoelt op je ijskoude bord adviseren wij om je de borden voor te verwarmen. Dat kun je uiteraard binnen op de verwarming doen, je kunt er ook voor kiezen om de borden eventjes (zeker niet te lang) op het deksel van je KLAUWE te zetten.


7.Zorg voor meer dan alleen het koude biertje

Natuurlijk houden wij van het spreekwoordelijke koude biertje, alleen bij de Winter BBQ is zoveel meer mogelijk dat goed past bij de omgeving en het moment. Denk ook eens aan Gluhwein of heisse Choko mit Rum. 


8.Geen stokbrood, maar frituur

Als aperitief zitten we in Nederland met hele volksstammen aan de stokbrood met knoflooksaus. Daar vinden wij van KLAUWE wat van, maar dat doet er niet toe. Denk bij de Winter BBQ eens aan een klein frituurhapje als aperitief! Een fituurhapje is warm en past heel goed bij het fenomeen Winter BBQ. 


9.Wat schaft de pot nog meer?

Als je gaat grillen in de winter probeer dan zoveel mogelijk van je maaltijd op je KLAUWE te bereiden. Als je dan toch buiten bent dan moet het ook zeker de moeite waard zijn. Dank daarbij niet alleen aan vis en vlees, maar ook groenten en gepofte aardappelen doe je gewoon op je KLAUWE. Ben je fan van satehsaus? Maak deze dan ook warm in een pannetje op je KLAUWE.


10.Let winter inspire you!

Net zoals boerenkool bij de winter past is het bij een goede Winter BBQ zaak je gerechten af te stemmen op het seizoen. Heb je bijvoorbeeld al eens wild op je bbq gegrild? Bij de Winter BBQ past dat heel erg goed. Wil je toch worstjes grillen? Neem dan eens echte Duitse worst met gebakken uienringen. Zo op het broodje en uit de hand. 



11.Kies een goede afsluiter

Heb je je gerechten gemaakt en zijn de magen gevuld dan zal een jenervertje, een kruidenbittertje, een goede cognac of een echt local streekbiertje bij een Winter BBQ heel goed smaken. Ben je van de zoete afsluiting? Ga dan niet voor het standaard dessert, maar serveer warme eigengemaakte apfelstrudel al dan niet met een extra bolletje ijs.


12.De finishing touch

Bij een zomerbarbecue doet het stralende zonnetje en een buitentemperatuur van 30 graden of meer al heel veel. Bij een Winter BBQ is het eerder donker en kun je de gezelligheid heel gemakkelijk een extra boost geven. Denk daarbij aan het ophangen van sfeerverlichting (zoals lampions en/of gekleurde lampjes), vuurkorven, fakkels, kaarsen en laat ook een gepast muziekje niet ontbreken. Heb je een Spotify account? Er zijn speciale "bbq playlists" te vinden. De favoriet van KLAUWE is die Gerard Ekdom. De playlist Ekdom's BBQ Box is de moeite waard.



Succes met jouw Winter BBQ, bon appetit en vergeet niet: Eten met je KLAUWE en Impress Your Friends! 


Een waardevolle tips? Wellicht spreekt deze tip je ook aan!


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »